«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση των ιδιωτικών υπαλλήλων για το κλείσιμο των SPRIDER

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
 «H Ένωση»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες

Η επιχείρηση SPRIDER ανακοίνωσε το κλείσιμο των 44 συνολικά καταστημάτων της σε όλη τη χώρα αφήνοντας στο δρόμο 800 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ενώ ήδη έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το κλείσιμο των καταστημάτων της έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Κερδοφορίας και ανάπτυξης που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές αλλά και...
στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα (4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λ.π.)

Η SPRIDER και η τύχη των καταστημάτων της δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διοικητικής αστοχίας ή της πολιτικής των τραπεζών. Συνολικά στο κλάδο του Εμπορίου είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους και πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ. Είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν πανελλαδικά όπως η ΝΕΟΣΕΤ, ΦΩΚΑΣ, αλλά και στην πόλη μας όπως τα Centro όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για μήνες και ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα από τα χρωστούμενα.

Το ίδιο διάστημα η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών τους αυξάνονταν. Την ίδια ώρα που έκλειναν τις επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες τους επένδυαν κεφάλαια σε άλλους τομείς που τα κεφάλαια τους είχαν μεγαλύτερες πιο σίγουρες αποδόσεις.



Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Από τις εξελίξεις στα SPRIDER οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αλλά και συνολικά πρέπει να διδαχτούν και να βγάλουν συμπεράσματα. Η ανάπτυξη που μας καλούν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι η ανάπτυξη τύπου SPRIDER, τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση. 

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματά της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRIDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου  βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων στα SPRIDER και στον αγώνα τους για τα δικαιώματα τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αττική κλπ που μέσα από τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία αγωνίζονται και διεκδικούν να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη

Καλούμε τους εργαζόμενους των SPRIDER αλλά και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με τα ταξικά σωματεία το Σάββατο 5/10 στις 11πμ στην Κεντρική Πλατεία κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται και φέρνει τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ