«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Δ. Κουτσούμπας: Να αναμετρηθεί ο λαός με τον πραγματικό αντίπαλο (VIDEO)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου από την Καβάλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτώβρη. 
Αναλυτικά, η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνέντευξη έχει ως εξής:
«Απευθύνουμε κάλεσμα στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ, για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να παρεμποδίσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Για να γίνουν όμως αυτά με επιτυχία, για να έχει αποτελέσματα ο ταξικός, λαϊκός αγώνας, απαιτείται η πάλη του λαού να κατευθυνθεί σε αναμέτρηση με τον πραγματικό αντίπαλο, με την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων, με την ΕΕ. Αλλιώς θα μένουμε εγκλωβισμένοι στην άσφαιρη αντιπαράθεση του νέου διπολισμού που διαμορφώνεται, θα μετράμε κι άλλα χαμένα χρόνια...

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και ιδιομορφία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Κλιμακώνεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό και οι συνεχείς μειώσεις μισθών, μεροκάματων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, πάρσιμο δικαιωμάτων, μείωση συντάξεων κ.λπ.
Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης. Είναι κατευθύνσεις και αποφάσεις που αφορούν όλα τα κράτη της ΕΕ κι όχι μόνο τα υπερχρεωμένα. Δεν οφείλονται μόνο στα μνημόνια και την τρόικα, όπως κάποιοι λένε για να μπερδεύουν το λαό. Αυτά τα μέτρα μέσα στην ΕΕ τα παίρνουν και κράτη που δεν έχουν ούτε τρόικες, ούτε μνημόνια.
Μέσα στην ΕΕ, αλλά και στις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οξύνεται η διαπάλη, μεγαλώνουν οι διαφωνίες για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους, των υπερχρεωμένων κρατών και τη λεγόμενη αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση να επωμιστεί περισσότερα βάρη, αφού τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η ψαλίδα στην Ευρώπη, υπέρ της Γερμανίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει διασφαλίσει υπεροχή της ανταγωνιστικότητάς της.
Η κατάσταση αυτή, η αυξανόμενη δυσκολία να διαχειριστούν διεθνώς τις κρίσεις υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, η αλλαγή συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κέντρα, η ένταση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πολέμου, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εμπλοκής της χώρας μας.
Η ανάκαμψη θα ζητήσει νέες θυσίες
Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα φέρει τη λαϊκή ευημερία. Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βιώνουν για 6η συνεχή χρονιά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την έκρηξη της ανεργίας, τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης τους και της εξαθλίωσής τους. Ωστόσο, αυτή η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που εμείς προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί αμείωτη, δεν αφορά το σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης και του κρατικού χρέους. Στοχεύει να αυξήσει την κερδοφορία των μονοπωλίων, να τα κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικά. Γι' αυτό και λέμε ότι τα μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης για το λαό, αφού θα συνεχιστούν, ακόμα κι αν υπάρξει μια έστω αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη. Η επόμενη μέρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του λαού, αλλά θα οδηγήσει σε νέες θυσίες.
Ο λαός μας πρέπει να ξέρει ότι καμία πρόταση που υποκλίνεται στο στόχο ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και στις σχετικές δεσμεύσεις εντός της ΕΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία, ούτε καν την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του λαού τα τελευταία χρόνια, που κάπως θα μπορούσε προσωρινά να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και ο Τσίπρας το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει το τροπάρι και υπόσχεται, ανέξοδα βέβαια, ότι θα υπάρξει βελτίωση... μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες! Ο,τι έλεγε κι ο Γ. Α. Παπανδρέου, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Βρήκε παράδειγμα να παραδειγματιστεί και μιμηθεί!... Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση με μεγαλύτερο "κούρεμα" χρέους και επαναδιαπραγμάτευση όχι μόνο δεν προσφέρει ανακούφιση στο λαό, αλλά ανοίγει το δρόμο για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ο ελληνικός λαός έχει αποκομίσει, τόσα χρόνια τώρα μέσα στην κρίση, αρκετή πείρα από τα δύο προηγούμενα "κουρέματα" χρέους και κυρίως από τα επώδυνα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα που ακολούθησαν λόγω του "κουρέματος".
Όλη αυτή η αστική διαχείριση της κρίσης έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα τη θέση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ η περιοχή είναι πρωταθλήτρια σε εθνικό επίπεδο στο ποσοστό μειώσεων μισθών, μέσω της επιβολής ατομικών συμβάσεων και μετατροπής των υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Η περιοχή καταγράφει επικίνδυνα υψηλό επίπεδο ενεργειακής φτώχειας, αφού 6 στους 10 κατοίκους πρέπει να πληρώσουν πάνω από 10% του πραγματικού εισοδήματός τους για να έχει το σπιτικό τους αποδεκτό επίπεδο θέρμανσης. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με βάση το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας μετά την Ήπειρο, ενώ είναι πρώτη στον αγροτικό χώρο. Τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, οι αναπτυξιακοί νόμοι και άλλα προγράμματα για επενδύσεις, έδωσαν ζεστό χρήμα και άλλα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, αλλά ανάπτυξη πραγματική η περιοχή δεν είδε, η τσέπη του εργαζόμενου λαού άδειασε περισσότερο.
Δυναμώστε τη φωνή του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες πλούσιες και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ειδικά της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για το λαό είναι να βαδίσει αποφασιστικά απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, να μην εγκλωβιστεί στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική κατεύθυνση. Απαιτείται γι' αυτό ριζική ανασύνταξη του κινήματος, πρώτα απ' όλα του εργατικού συνδικαλιστικού, οργάνωση και ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, που θα έχει περιεχόμενο και στόχους δράσης ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, θα κατευθύνει τη δράση της στο να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, με τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία. Όλες οι άλλες προτάσεις παραπέμπουν στη Δευτέρα Παρουσία την έξοδο από την κρίση, τη λαϊκή ευημερία, τη λαϊκή εξουσία, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Σας καλούμε για μια ακόμα φορά να κάνετε δυνατό το ΚΚΕ. Να δυναμώσετε τη φωνή που μπορεί να την αξιοποιήσει σε όφελος των εργαζομένων σε όλους τους τομείς δράσης. Είναι η δύναμη που αποτελεί πραγματική εγγύηση. Καμιά εμπιστοσύνη στις άλλες δυνάμεις τόσο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Απομονώστε, τσακίστε τη δολοφονική εγκληματική οργάνωση της ΧΑ και στην Καβάλα και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Μην τους αφήνετε να εμφανίζονται πουθενά και να προκαλούν το λαό μας, τη νεολαία μας. Τα ναζιστικά φασιστικά ανθρωποειδή, η εγκληματική δράση και ιδεολογία τους δεν έχουν καμιά θέση μέσα στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στους συλλόγους, μέσα στις σχολές και τα σχολεία, μέσα στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά μας.
Καμιά ανοχή στη θεωρία των άκρων
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο για την αντιπαράθεση που γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό της χώρας, και την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, η οποία εξελίσσεται σε μια αποπροσανατολιστική - δεν θα την έλεγα σικέ, αλλά έχει και τέτοια στοιχεία - αντιπαράθεση για το ποιος θα πάει πρώτος στις δημοσκοπήσεις και θα κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση στο πλαίσιο του νέου δίπολου που προσπαθεί να διαμορφώσει το κεφάλαιο, η αστική τάξη της χώρας.
Η κυβέρνηση, η ΝΔ, η συγκυβέρνηση συνολικά έχει μεγάλες ευθύνες για το ότι ανέχθηκε και φούντωσε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, αυτό το ναζιστικό εγκληματικό φαινόμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια καλλιέργησε αντιδραστικές απόψεις, αντιλήψεις, για το μεταναστευτικό. Δεν έπαιρνε και δεν πήρε έγκαιρα μέτρα να αντιμετωπιστεί αυτό το εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα. Οι θεωρίες των δύο άκρων που πρόβαλλε και συνεχίζει να προβάλλει η κυβέρνηση καλλιέργησαν την ανοχή απέναντι σ' αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την τακτική των δύο άκρων. Δεν επιτρέπεται να ταυτίζει τους αγώνες των εργαζομένων, τις διεκδικήσεις τους, τις μορφές πάλης τους - όσο δυναμικές κι αν είναι αυτές κι όσο κι αν δυσαρεστούν ορισμένους - με το ναζισμό, το φασισμό, τον εθνικοσοσιαλισμό, τις δολοφονικές πράξεις και πρακτικές που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή, η συμμορία αυτή των δολοφόνων που έφτασαν να δολοφονήσουν ένα αθώο εργαζόμενο, ή να κακοποιήσουν πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους εργαζόμενους.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανεχθούμε την κυβερνητική προπαγάνδα περί άκρων και περί πάλης ενάντια στη βία από όπου κι αν προέρχεται, όπου βία εδώ θεωρούνται όλοι οι αγώνες των εργαζομένων, οι δίκαιες διεκδικήσεις τους. Και βέβαια δεν μπορεί να ταυτιστεί αυτό που λέει, με κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Όμως, εδώ να πούμε ότι έχει ευθύνες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτές, εν ονόματι της θεωρίας των δύο άκρων και της λαθεμένης και απαράδεκτης στρατηγικής και πολιτικής, που ακολουθεί η ΝΔ για τη θεωρία των δύο άκρων, δεν πρέπει να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχει άλλες ευθύνες, είναι διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης. Έδειξε ανοχή, υπεράσπισε τυχοδιωκτικές καιροσκοπικές ενέργειες, έδινε άλλοθι, εν αγνοία του, επειδή δεν είχε την πρόβλεψη, επειδή είχε λάθος πολιτική και στρατηγική, ίσως όλα αυτά μαζί, πάντως έδωσε άλλοθι ακόμα και σε προβοκατόρικους μηχανισμούς που μπορεί να είναι μέσα από τον ίδιο κρατικό μηχανισμό, για να χτυπήσουν το κίνημα, όπως κι αν εμφανίζονται αυτοί οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί κατά διαστήματα.
Εμείς έχουμε πει σε ανύποπτο χρόνο και επιμένουμε να το λέμε, γιατί εξακολουθεί να έχει τέτοια πολιτική και συμπεριφορά, ότι ήταν και εξακολουθεί ως ένα βαθμό να είναι ένα κλασικό οπορτουνιστικό κόμμα. Ο οπορτουνισμός, ξέρετε, πρώτα από όλα είναι καιροσκοπισμός, είναι τυχοδιωκτισμός και βέβαια τον τελευταίο χρόνο με τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, που προωθεί προκειμένου να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να γίνει κυβέρνηση, παίρνοντας ό,τι χειρότερο είχε το παλιό ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να προσεταιριστεί διάφορες ομάδες, διάφορα κινήματα και λοιπά. Δηλαδή, φλερτάρει μ' αυτή την επικίνδυνη άποψη που παρουσιάστηκε και έδωσε αέρα στα πανιά της Χρυσής Αυγής, "έξω τα κόμματα από τις κινητοποιήσεις", "έξω τα συνδικάτα από τις πλατείες και τους αγώνες των εργαζομένων". Την ίδια στιγμή που ο ίδιος θέλει να αξιοποιεί τις κινητοποιήσεις ή να οδηγεί σε κινητοποιήσεις που ουσιαστικά θα τον βοηθούν για να μαζεύει μόνο κάποιες ψήφους, υποτάσσοντας, χειραγωγώντας, εκφυλίζοντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις επιδιώξεις ενός κόμματος. Την ίδια στιγμή που κάνει αυτό, απ' την άλλη λέει "έξω τα συνδικάτα", "έξω τα κόμματα" και φυσικά εδώ εννοεί το ΠΑΜΕ, εννοεί το ΚΚΕ, εννοεί άλλες δυνάμεις ριζοσπαστικές που αγωνιούν για το μέλλον του κινήματος, παλεύουν για την ανασύνταξη του κινήματος, θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις με πρωταγωνιστή όμως τον ίδιο το λαό».