«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Σύσκεψη στην Τρίπολη για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων περιόδου 2013 – 2014

 Μανώλης Αγγελάκας: «Η πρόληψη διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα»

Ο συντονισμός των δράσεων των υπηρεσιών και των φορέων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Τρίπολη...


Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων με την πολιτική προστασία φορέων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ανάλογα περιστατικά.
Ο κ. Αγγελάκας τόνισε το μεγάλο ρόλο που παίζει η πρόληψη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, εστιάζοντας στην υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, ως αρμόδια για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία χρηματοδοτείται, εγκαίρως, από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την ανάγκη υπερβατικής προσπάθειας όλων των φορέων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και στη δυνατότητα διορθωτικών νομοθετικών παρεμβάσεων προς διευκόλυνση του σημαντικότατου έργου της Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έργο του εθελοντισμού, ως επικουρικού, στο έργο του κράτους και της Τ.Α., θεσμού.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, Απασχόλησης-Παιδείας-Υγείας Ανδρέας Πουλάς, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κων/νος Κόλλιας, Αντιδήμαρχοι των δήμων της Πελοποννήσου, διευθυντές Δασικών Υπηρεσιών, υπηρεσιακοί παράγοντες Πολιτικής Προστασίας και αρμοδίων φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εισηγητής στη σύσκεψη ήταν ο Περιφερειακός Δ/της Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας και συντονιστής ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Κατσαρός.