«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλά Ιωαννίνων

 Του Γ. Π. Σαβελώνα
 
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το πρωί βρέθηκα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλά Ιωαννίνων, όπου είχα τη χαρά να δω παλιούς φίλους, συμφοιτητές και καθηγητές. Ένα παράξενο συναίσθημα νοσταλγίας και οικειότητας με κατέκλυσε, φέρνοντας στη μνήμη μου τα τέσσερα φοιτητικά μου χρόνια που πέρασα εκεί.
Αλλά ας γνωρίσουμε αυτό το μέρος μαζί καλύτερα, ευελπιστώντας να το περιγράψουμε  όσο πιο παραστατικά γίνεται...
Η Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1911 από τον Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης,  μετέπειτα  Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σπυρίδωνα Βλάχο και λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείον.  
 Στα εκατό και πλέον χρόνια της εκπαιδευτικής της παρουσίας, η λειτουργία της Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων πέρασε από διαφορετικές φάσεις με τελευταία εκείνη πριν από κάποια χρόνια που υφίσταται ως σήμερα, δηλαδή με τη μορφή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας με οχτώ εξάμηνα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και με δυο προγράμματα σπουδών : α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών  και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Η  Α.Ε.Α Βελλάς λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του σχολικού κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής –Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων.
 Πρόεδρος της  Διοικούσης Επιτροπής της Α.Ε.Α Βελλάς Ιωαννίνων είναι ο  Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά για τις πηγές  που έθεσε στη διάθεσή μου και την εμπιστοσύνη του σε αυτή την προσπάθεια παρουσίασης της Σχολής.
 Το κτίριο είναι ένα παραδοσιακό λιθόκτιστο συγκρότημα τριών ορόφων σε σχήμα Π.
Ο ναός εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε χρόνο της 8 Σεπτεμβρίου.
  Ό χώρος  σίτισης των φοιτητών  βρίσκεται στον πρώτο όροφο ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών τόσο  από μέγεθος όσο και από ποιότητα φαγητού.
  Ή βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο της κεντρικής πτέρυγας του κτηριακού συγκροτήματος της Α.Ε.Α Βελλάς. Περιλαμβάνει γύρω στους 10.000 τίτλους βιβλίων, με πολλαπλούς τόμους και αντίτυπα κατά αντιστοιχία.
 Εκεί μας ξενάγησε ο κύριος Στέφανος Τσάρας που εργάζεται με απόσπαση στην Α.Ε.Α  Βελλάς και είναι θεολόγος (θεολογική Σχολή Αθηνών) και παλιός απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων (είναι η μορφή που λειτουργούσε η Σχολή πριν γίνει Ανωτάτη). Στους τόμους που προαναφέραμε συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και παλαίτυπες εκδόσεις σπανίων θεολογικών και ιστορικών συγγραμμάτων.
 Η βιβλιοθήκη παρέχει επίσης δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και αναγνωστήριο για τη διευκόλυνση της προσωπικής μελέτης των φοιτητών.
 Στο τέλος ανεβήκαμε μαζί και με τους άλλους αποφοίτους στο αμφιθέατρο του εκπαιδευτικού συγκροτήματος το οποίο διακατέχεται από μια μεγαλοπρέπεια και αποτελεί στολίδι για την Σχολή. 
 Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο διδακτικό προσωπικό όσο και στο υπόλοιπο που πάντα προσπαθούν και καταφέρνουν να κρατούν  τη Βελλά σε ένα υψηλό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών προς τους φοιτητές της.
Οι προαναφερθέντες  χώροι ήταν ορισμένοι μόνο από τους χώρους που καταφέραμε να επισκεφτούμε κατά την ολιγόωρη  παραμονή μας.


Πηγή ιστορικού της σχολής: http://www.aeavellas.gr/

Φωτορεπορτάζ: Γεώργιος Π. Σαβελώνας