«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η Διεκδίκηση Ενός Διαφορετικού Μέλλοντος

 «Καθώς περνούν τα χρόνια
πληθαίνουν οι κριτές
που σε καταδικάζουν»
Γ. Σεφέρης
Η Διεκδίκηση Ενός Διαφορετικού Μέλλοντος
Πέρασαν 40 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του 1973. Το κορυφαίο γεγονός της ανοιχτής σύγκρουσης της νεολαίας κυρίως με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του δικτατορικού καθεστώτος. Πέρασαν 40 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι κάθε τάξης και ηλικίας πραγματοποίησαν την «έφοδο στον ουρανό».
Πέρασαν 40 χρόνια που η φωνή του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια απελευθέρωνε τον ύψιστο δυναμισμό που έμελλε να δράσει καταλυτικά στο τότε πολιτικό σύστημα με αποτέλεσμα να τρίζουν τα θεμέλιά του και...
να καταρρεύσει.
Ο Νοέμβρης του ’73 δεν ήταν ένα τυχαίο, αυθόρμητο γεγονός κάποιων αδούλωτων νιάτων. Ήταν ο ώριμος καρπός μιας σειράς διεργασιών εσωτερικών και εξωτερικών ολόκληρης της δεκαετίας του ’60. Της δεκαετίας της θύελλας και των κοινωνικών κινημάτων.
Οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Πολυτεχνείου μετουσίωσαν την κορυφαία πράξη της εξέγερσης σε συλλογικό εκφραστή του δικαιώματος της ανυπακοής απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Με την πράξη τους αυτή μπόλιασαν με ριζοσπαστισμό και αυτοπεποίθηση όλα τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης βγάζοντας το λαό στο προσκήνιο για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το νόημα της εξέγερσης αποχτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας.
Την στιγμή που η χώρα μας βιώνει ανθρωπιστική κρίση, αναξιοπρέπεια και κοινωνική απαξίωση με:
ü      την διάλυση του κοινωνικού κράτους
ü      την παιδεία και υγεία στο εκτελεστικό απόσπασμα
ü      τις απολύσεις και διαθεσιμότητες
ü      το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας
ü      την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων
έχουμε χρέος να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά του μνημονίου, να υπερασπιστούμε την δημοκρατία, να αλλάξουμε δρόμο προς όφελος της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου, να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας και τους αγώνες του λαού μας.
Τελικά το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» δεν είναι απλώς “επίκαιρο”. Παραμένει ζωντανό ζητούμενο στη μνήμη της ιστορίας του σήμερα και του αύριο αυτού του τόπου.

Μεσολόγγι 16-11-2013

 Το Γραφείο Τύπου
της Οργάνωσης Μελών
του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου