«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση συστήματος για τον έλεγχο διαρροών νερού στο δίκτυο ΔΕΥΑΑ Αγρινίου

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και διαχείρισης διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Αγρινίου.

     Το κέντρο ελέγχου του συστήματος στην κεντρική δεξαμενή στον Άγιο Χριστόφορο επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑ και...
από εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας τόσο για την πορεία εξέλιξης της εγκατάστασης του συστήματος όσο και για τη λειτουργία του.
     Ο προϋπολογισμός του συστήματος είναι 3.351.750,00€, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, ενώ μετά τη σύμβαση που υπογράφτηκε με την ανάδοχο εταιρεία το τελικό ποσό είναι 3.049.000,00€ .
     Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή τοποθετούνται παροχόμετρα σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης και δημιουργείται ένα κέντρο ελέγχου στο οποίο θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι ποσότητες νερού που καταναλώνονται στο δίκτυο. Ταυτόχρονα γίνεται η τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων τα δεδομένα των οποίων θα καταγράφονται επίσης στο κεντρικό σύστημα ελέγχου (SCADA). Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τα παροχόμετρα και τους αισθητήρες αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων από την οποία εξάγονται συμπεράσματα για τις  καταναλώσεις και την λειτουργία του δικτύου.

Ο κ. Μοσχολιός μετά την επίσκεψη και την ενημέρωση που είχε δήλωσε τα εξής: «Επισκεφθήκαμε το κέντρο ελέγχου του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και διαχείρισης διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Αγρινίου και είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ διεξοδικά για τη λειτουργία του. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας περίπου τον Ιούνιο του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται ο άμεσος έλεγχος κάθε διαρροής, η μεταφορά πλήρους και σωστής εικόνας σχετικά με το τι συμβαίνει στις δεξαμενές, στον κεντρικό αγωγό και στο δίκτυο της ΔΕΥΑΑ, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε άμεσα είτε στη διόρθωση της βλάβης είτε στην κατεύθυνση της πρόληψής της.

    Επίσης, μπορούμε να παρακολουθούμε την κατανάλωση νερού σε όλες τις περιοχές ευθύνης της ΔΕΥΑΑ και να επεμβαίνουμε σε όποιες από αυτές η κατανάλωση είναι υπερβολική διοχετεύοντας νερό σε άλλες περιοχές που είναι ανεπαρκές.
      Η συγκεκριμένη τεχνολογία που σε λίγο καιρό θα τεθεί στην υπηρεσία των συμπολιτών μας θα αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε κάθε πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες οικονομίας σε όφελος του καταναλωτή αφού με την εξοικονόμηση πόρων και νερού μας δίνεται η δυνατότητα μέσω της  πολιτικής που ακολουθούμε στη ΔΕΥΑΑ να εξετάσουμε περαιτέρω μείωση στο τιμολόγιο του καταναλωτή πέρα από την μείωση 12% που ανακοινώσαμε πρόσφατα για το 2014.
     Όταν ολοκληρωθεί και λειτουργεί αυτό το έργο, άμεσος επόμενος στόχος της Δημοτικής Αρχής θα είναι η ένταξη μέσω του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2014-2020 όλων των Δημοτικών Ενοτήτων στο σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και διαχείρισης διαρροών, ώστε να ελέγχεται όλο το δίκτυο ύδρευσης του Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου».