«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

 Στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάστηκε χτες, 26/11, το Εθνικό Σύστημα  Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Μια πραγματική καινοτομία,  σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αγαθό, υπηρεσία ή έργο, χρειάζεται το ελληνικό κράτος σε όλες τις βαθμίδες του (ευρύτερος ή στενότερος δημόσιος τομέας) και  ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, θα διεκδικείται μέσω μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λέγεται...
Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.
Για όλες τις δημόσιες συμβάσεις πάνω από το ποσό αυτό, θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και-όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο-τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα.
Η καινοτομία χωρίζεται σε ένα Μητρώο που ήδη δημιουργείτε και σε μια εύχρηστη διαδικτυακή Πλατφόρμα,  μέσω της οποίας κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μαθαίνει ποιο κομμάτι του ελληνικού δημοσίου ζητά οτιδήποτε.
Την παρουσίαση της καινοτομίας έκανε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός και ο υπεύθυνος του όλου project κ. Απόστολος Φραντζέσκος, ενώ τους προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής. Ο κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο για κάτι που έπρεπε από πολλά χρόνια να έχει εφαρμοστεί αλλά, έστω και τώρα, θα προσφέρει τα μέγιστα στο μείζον θέμα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που καταδυναστεύει την επιχειρηματικότητα.
Όπως εξήγησε ο κ. Κομνηνός, σε ένα Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο ο ενδιαφερόμενος, αλλά και ο ελεγκτής, θα μαθαίνει ποιο πρόσωπο θέλει να μετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία πριν ακόμα προκηρυχθεί! Το σύστημα, αφού καθυστέρησε η δημοπράτησή του κατά 5 χρόνια, έφτασε σήμερα να θεωρείται το καλύτερο και πιο εύκολα εφαρμόσιμο στον κόσμο, παρότι μέχρι το 2010 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε εφαρμόσει Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις,  όπως ήταν ο σχεδιασμός από το 2000.
Στη λεπτομερή παρουσίαση που έγινε στο κοινό, το οποίο γέμισε την συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές της πρωτοποριακής πλατφόρμας που ήδη έχει 50.000 εγγραφές το μήνα ενώ υπολογίζεται ότι ρίχνει το κόστος συμμετοχής σε ένα δημόσιο διαγωνισμό πάνω από 15%.  Αφορά σε 2000 φορείς από το ευρύτερο δημόσιο και όλες τις αναθέτουσες αρχές που μπορεί να είναι από έναν Δήμο μέχρι ένα καράβι του πολεμικού ναυτικού.
Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και επεξηγήσεις για τη χρήσεις της διαδικτυακής πλατφόρμας που πληροφορεί τον κάθε πολίτη για κάθε δημόσια σύμβαση ή διαγωνισμό που “τρέχει” αλλά και κάθε ανάγκη που έχει το ελληνικό Δημόσιο ανά πάσα στιγμή.
         Αγρίνιο  27  Νοεμβρίου  2013

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ