«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα - καταψήφισε το ΚΚΕ (VIDEO)


Με τις ψήφους των βουλευτών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία δύο κοινοτικές οδηγίες που ενισχύουν παραπέρα την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο του πολιτισμού, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους καλλιτέχνες δημιουργούς, αλλά και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που θα δουν να περιορίζεται ακόμα περισσότερο η ελεύθερη πρόσβαση στην οπτικοακουστική παραγωγή και συνολικά στον πολιτισμό.
Πρόκειται για...
τις οδηγίες 2011/77, που επεκτείνει την ισχύ των συγγενικών δικαιωμάτων από τα 50 που είναι σήμερα στα 70 χρόνια, και 2012/28 που αφορά τα «ορφανά έργα». Δηλαδή τα έργα που κανείς δε γνωρίζει τους δημιουργούς τους.
Με την πρώτη οδηγία αυτοί που πραγματικά θα κερδίσουν θα είναι οι δισκογραφικές εταιρείες και τα μονοπώλια του οπτικοακουστικού τομέα. Η επέκταση της διάρκειας των συγγενικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς, δεν αφορά το σύνολο των συντελεστών που δικαιούνται συγγενικά δικαιώματα, ενώ ως δικαιώματα αναγνωρίζονται το εξής ένα: η ηχογραφημένη δουλειά τους. Αντίθετα, η διάρκεια των δικαιωμάτων των εταιρειών που επίσης είναι για 70 χρόνια, είναι χωρίς περιορισμούς και καμία προϋπόθεση.
Με τη δεύτερη οδηγία, διευρύνεται η ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους εκχωρείται και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο το δικαίωμα εκμετάλλευσης των «ορφανών» έργων.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο εισηγητής βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες η επέλαση των μονοπωλίων συρρικνώνει, τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και από αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο πολιτισμός. Ανέφερε ότι μονοπωλιακοί όμιλοι «επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον πολιτισμό εκτοπίζοντας συστηματικά τους δημόσιους φορείς, οι οποίοι δυστυχώς απαξιώνονται, καταργούνται, συγχωνεύονται και ιδιωτικοποιούνται». Ανέφερε ως παράδειγμα το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που έχει απλώσει τα πλοκάμια του εκτός της Εθνικής και σε άλλες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, αναλαμβάνοντας την ψηφιοποίηση των αρχείων τους. «Εχουν δημιουργηθεί - τόνισε - οι προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην καλλιτεχνική δημιουργία», όμως το εμπόδιο είναι «η καπιταλιστική ιδιοκτησία»
Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα πνευματικά δικαιώματα, όταν δεν διαχωρίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών από τα δικαιώματα των παραγωγών, δηλαδή των μεσαζόντων που αποσπούν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Επίσης ζήτησε να ανατεθούν τα «ορφανά έργα» στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, σε συνεργασία με συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ την ευθύνη της επικύρωσης να έχει ο οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, αφού επιδόθηκε σε εθνικιστικές κορόνες, πρόσθεσε ότι ο «πολιτισμός αποτελεί την πιο στέρεα βάση για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας» δηλαδή την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» γιατί σύμφωνα με τους βουλευτές του η δεύτερη κοινοτική οδηγία «είναι προβληματική».