«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Προς:

1)    Τους αξιότιμους κ.κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αρχηγούς των κομμάτων και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
2)    Τον κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Θέμα: Ανάγκη για νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου εκφράζει την αντίθεσή του στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που σύμφωνα με τις διατάξεις λήγει στις 31-12-2013. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, κάτω απ’ τις αξιώσεις και πιέσεις της Τρόικας, για χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν την ιδιοκτησία τους...

Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν την Ελληνική Πολιτεία στη λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά στο πλαίσιο των επιδεινούμενων οικονομικά συνθηκών, καθίσταται απολύτως αναγκαία η μέριμνα της Πολιτείας, για να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Επειδή η προστασία των ευάλωτων και ευπαθών, ασθενών κοινωνικών ομάδων πρέπει να είναι πάγια θέση κάθε Πολιτείας και θεμελιώδης υποχρέωση όσων ασκούν εξουσία, ενώ δυστυχώς μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επειδή, το δικαίωμα στην κατοικία αποτελεί εκ των βασικών στοιχείων του πυρήνα του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ίδια την αξία του Ανθρώπου που δε νοείται χωρίς στέγη ότι μπορεί να απολαμβάνει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.

Επειδή, μια κοινωνία θεωρείται δημοκρατική όταν όλες οι εξουσίες δεν πηγάζουν απλώς από το Λαό, κατά το Σύνταγμά μας, αλλά ασκούνται και προς το συμφέρον του Λαού.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου καλεί όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, καθώς και το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών να αντιταχθούν από κοινού με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα κοινωνική τραγωδία, στα σχέδια της αύξησης των κερδών των διεθνών και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων, που όλα αυτά τα χρόνια κερδοσκοπούσαν και εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού Λαού.

Πρότασή και αίτημά μας είναι, επειδή ο εφιάλτης των πλειστηριασμών είναι κοντά (1/1/2014), πέρα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις (θέσεις Τραπεζών – δανειοληπτών, τεκμήρια, περιορισμοί και εξαιρέσεις, αγορά ακινήτων και απαξίωσή της σε συνδυασμό με αρπακτικά Funds, «Ιρλανδικό μοντέλο», κ.ά.) να παραταθεί η απαγόρευση αναγκαστικού πλειστηριασμού της πρώτης ή μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015.      


Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος Γιάννης Ατσαλάκης