«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην έκθεση Active Trip 2014

 Γιώργος Διδασκάλου: «Η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία

του περιβάλλοντος αποτελούν αλληλοεξαρτώμενους στόχους»

Στα εγκαίνια της 7ης Έκθεσης Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού ACTIV TRIP 2014, που πραγματοποιείται στην αίθουσα Αίγλη του Πολυχώρου Veso Mare, στην Πάτρα, παρευρέθηκε, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου....


Σε σύντομη παρέμβασή του, με αντικείμενο τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ. Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο βαθιά η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για να είναι ουσιαστική θα πρέπει να στηρίζεται στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Έτσι, έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό ότι η σταθερή και διαρκής οικονομική ανάπτυξη και η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη αντικρουόμενους στόχους αλλά αλληλοεξαρτώμενους.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη των διαφόρων ειδικών και νέων, όπως αποκαλούνται, μορφών τουρισμού προέκυψε μετά την αναγνώριση των ανεπιθύμητων αρνητικών επιδράσεων του καλούμενου «μαζικού τουρισμού».

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η  ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει ως στόχο την   ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού  με κύριους άξονες :

·       Την  ανάπτυξη  ειδικών – εναλλακτικών μορφών  τουρισμού με υπόβαθρο την πλούσια φυσική κληρονομιά της χώρας μας;

·       Την υιοθέτηση  ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, λαμβανομένων υπόψη  των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων.

·       Την ίδρυση και λειτουργία  συντονιστικών κέντρων αναφοράς, για την παρακολούθηση και την μεταφορά τεχνογνωσίας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού προς τους ενδιαφερόμενους.

Το περιβάλλον είναι για όλους δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».



Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης  των προστατευόμενων περιοχών Στροφυλιάς – Κοτυχίου & Χελμού – Βουραϊκού, συμμετείχε στην έκθεση με δικό της περίπτερο.