«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 47χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Μεγάλη Χώρα Αιτωλοακαρνανίας
Ο δράστης πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε ελαφρά 44χρονο ημεδαπό
Κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα που κατείχε νόμιμα ο δράστης
Συνελήφθη σήμερα (18-8-2014) νωρίς το πρωί, στη Μεγάλη Χώρα Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας ημεδαπός, ηλικίας 47 ετών, σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη και μία 44χρονη ημεδαπή, για καταδιωκτικές αποφάσεις σε βάρος της.
Ειδικότερα...
όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σήμερα τα ξημερώματα, η 44χρονη μετέβηκε με ταξί, στη Μεγάλη Χώρα. Όταν έφτασε έξω από την οικία του 47χρονου, με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές, εκείνος πυροβόλησε προς το μέρος τους, τραυματίζοντάς ελαφρά τον 44χρονο οδηγό στην πλάτη.
Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου αποχώρησε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.
Για τον εντοπισμό του δράστη διενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του, λίγη ώρα αργότερα.
Στην κατοχή του 47χρονου βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχε νόμιμα, δύο φυσίγγια και ένας κάλυκας.
Από τον έλεγχο των στοιχείων της 44χρονης προέκυψε ότι, εκκρεμούσαν σε βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Καβάλας και Ροδόπης για κλοπή, απείθεια και ψευδή καταμήνυση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.
Συνελήφθη 21χρονος για φθορές στο Αγρίνιο
Ο δράστης μαζί με άλλους συνεργούς του, που αναζητούνται, προκάλεσαν φθορές σε οικία, πετώντας πέτρες
Συνελήφθη χθες (17-8-2014) αργά το βράδυ, στο Αγρίνιο, από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τάξης Ακαρνανίας, ένας 21χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου και τριών ακόμα συνεργών του, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή, εξύβριση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα προχθές (16-8-2014) αργά το βράδυ, οι τέσσερις δράστες ενεργώντας από κοινού, μετέβηκαν στην οικία 47χρονου ημεδαπού στο Αγρίνιο, όπου τον εξύβρισαν, τον απείλησαν και αφού πέταξαν πέτρες, προκαλώντας φθορές στην οικία του, τράπηκαν σε φυγή.
Για την ανεύρεση των δραστών ενεργήθηκαν συντονισμένες αναζητήσεις από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του 21χρονου, χθες αργά το βράδυ και τη σύλληψή του.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του συνεχίζονται.
Αποτελέσματα επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τη διακίνηση ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου
Συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα
Ενεργήθηκαν έλεγχοι σε 176 άτομα και πραγματοποιήθηκαν
35 προσαγωγές
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (11 έως 17-8-2014) σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τη διακίνηση των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου .
Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των υπηρεσιών ασφαλείας και των τεσσάρων διευθύνσεων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Πιο συγκεκριμένα, συγκροτήθηκαν δώδεκα συνεργεία και διενεργήθηκαν αστυνομικοί έλεγχοι με τα εξής αποτελέσματα :
Ελέγχθηκαν : εκατόν εβδομήντα έξι (176) άτομα και εβδομήντα εννέα (79) οχήματα.
Συνελήφθησαν : είκοσι τέσσερα (24) άτομα και συγκεκριμένα επτά (7) για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οκτώ (8) για ναρκωτικά, δύο (2) για κλοπή, δύο (2) για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και πέντε (5) ακόμα για άλλα αδικήματα (οπλοκατοχή, αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους, για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και για παράβαση του Νόμου περί αθλητισμού).
Κατασχέθηκαν :
  • 760 γραμμάρια κάνναβης 
  • Ένα δενδρύλλιο κάνναβης 
  • 692 γραμμάρια λαθραίου καπνού 
  • Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας 
  • Το χρηματικό ποσό των 1.014,5 ευρώ 
  • Ένα αεροβόλο όπλο 
  • Πέντε φυσίγγια 
  • Δύο καπνογόνα 
  • Δύο δίκυκλα και ισάριθμοι σκελετοί δικύκλων
Υπογραμμίζεται ότι, οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με δήθεν χορήγηση δανείων, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου

Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά υπόσχονται στους παραλήπτες, δήθεν άμεσα και εύκολα, χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορη χρηματοδότηση
Τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, την χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.
Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθεμένης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:
·        είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
·        είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ)
·        είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά  ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία. Επίσης, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).
Επιπρόσθετα, οι χρήστες του διαδικτύου συνιστάται να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·        Τηλεφωνικά στο: 210 – 6476959
·        Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
απέτρεψε συνολικά, εκατόν πενήντα εννέα (159) προθέσεις αυτοκτονίας ατόμων μέσω διαδικτύου, από την αρχή του έτους
Από αυτές τις περιπτώσεις, οι τριάντα οκτώ (38) απετράπησαν το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014
Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.
Από την αρχή του έτους, το εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, απέτρεψε συνολικά, εκατόν πενήντα εννέα (159) περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, τριάντα  οκτώ (38) εκ των οποίων το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014.
Ειδικότερα, σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών, προηγήθηκε επικοινωνία με τους διαχειριστές του εκάστοτε ιστοτόπου, όπου πραγματοποιούνταν η επίμαχη ανάρτηση. Ύστερα από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών κάθε περίπτωσης, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του εκάστοτε κατόχου της επίμαχης σύνδεσης του διαδικτύου.
Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων εντοπίστηκαν τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού.
Σε δεκαπέντε (15) περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εμπλεκομένων ατόμων σε εφημερεύουσες ψυχιατρικές κλινικές, ενώ σε οχτώ (8) περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις (3) τον τελευταίο μήνα, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή των ατόμων σε αυτές για νοσηλεία. Σε τέσσερις (4) περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομειακά ιδρύματα, κατόπιν κατάποσης ποσότητας χαπιών, και παρέμειναν σε αυτά για νοσηλεία.
Σε δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις, προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).
Συγκεκριμένα, δύο (2) περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου σημειώθηκαν στην Κύπρο, τρεις (3) στη Γερμανία, δύο (2) στην Ιταλία και από μία (1) σε Αυστρία, Αγγλία, Ισλανδία, Μολδαβία, Ολλανδία, Κροατία και Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·                                 Με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid»
·                                 Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64
·                                 Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccu@cybercrimeunit.gov.gr